Tips en informatie

06-13347920 

Complete vachtverzorging van uw hond


Let op!

Trimsalon Douscha neemt helaas

geen nieuwe klanten aan


Tips en informatie:

  • Laat uw hond van te voren goed uit. De behandeling zal enige tijd in beslag nemen en het is vervelend voor de hond om zijn behoefte zo lang te moeten ophouden
  • Breng uw hond nooit met een volle maag
  • Probeer uw hond zo droog mogelijk naar de trimsalon te brengen
  • Was uw hond niet (een paar dagen) van te voren, dit wordt in de trimsalon al gedaan. Vooral bij plukhonden worden de haren zacht en zijn dan moeilijk te plukken
  • Breng de hond altijd aan de lijn
  • Na de trimbeurt kan uw hond moe zijn, dus maak niet meteen een lange wandeling, laat hem lekker tot rust komen


Indien uw hond een medische afwijking (b.v. hartaandoening, epilepsie, of bulten/wratjes), een besmettelijke aandoening heeft (b.v. kennelhoest, diarree) of loops is, laat dit mij dan weten als u de hond komt brengen. Ik kan er dan rekening mee houden tijdens de behandeling. Ook in het geval van huidproblemen/allergieën, ik heb medicinale shampoo in mijn salon. 


Soms willen eigenaren graag bij de hond blijven tijdens de trimbeurt. Ik heb gemerkt dat de hond vaak onzeker is en dit versterkt kan worden door de aanwezigheid van het baasje.

Daarom geef ik er de voorkeur aan dat het baasje de hond bij mij aflevert en na een telefoontje weer ophaalt.


Wat kunt u zelf doen om de vacht te verzorgen?

Het is belangrijk om uw hond regelmatig  te borstelen, vooral de langharige en wollige vachten i.v.m. het klitten/vervilten van de vacht. Hoe vaak dit moet, verschilt echter per hond. Ook is niet iedere kam of borstel voor alle hondenvachten geschikt. Bij gebruik van verkeerde borstels kan u de vacht en huid beschadigen. Ik kan u hierover altijd adviseren.


Het is niet nodig om uw hond vaak te wassen, maar het kan wel prettig zijn als uw hond erg vies is geworden. Let op dat u altijd met een hondenshampoo wast en nooit met een ‘mensen’ shampoo en ook babyshampoo is nog te agressief voor de huid van uw hond. Dit komt doordat een hondenhuid een andere pH-waarde heeft dan een mens.Soorten behandelingen in de trimsalon


De basisbehandeling is uiteraard inclusief wassen en föhnen, nagels knippen, oren uitplukken/reinigen en indien nodig het uitknijpen van de anaalklieren. Welke behandeling er toegepast moet worden, ligt aan de vacht die uw hond heeft. Mogelijke behandelingen zijn:


Plukken

Het verwijderen van dode haren uit de vacht met de hand. Honden met plukvachten hebben meestal een zachte, wollige ondervacht met een bovenlaag van ruwe haren. Deze ruwe haren moeten regelmatig verwijderd worden als de vacht plukrijp is.

Voorbeelden van plukvachten: Cairn Terriër, Jack Russel, Ruwharige Teckel, West Highland White Terriër.


Knippen

Het inkorten van de vacht met een schaar, waarbij alle lengtes mogelijk zijn.

Voorbeelden van knipvachten: Maltheser, Poedel, Shih Tzu, Boomer.


Scheren

Het inkorten van de vacht met een scheerapparaat. De afwerking van kop, poten en staart gebeurt altijd d.m.v. knippen of effileren.

Voorbeelden van scheervachten: Maltheser, Poedel, Shih tzu, boomer.


Ontwollen

Het verwijderen van de losse, oude ondervacht.

Voorbeelden van ontwolvachten: Berner Sennen hond, Newfoundlander, Golden Retriever.


Uitdunnen/effileren

Met plukken en effileren de vacht uitdunnen en dode haren verwijderen. Met effileren is het mogelijk de vachtlengte in te korten, zonder dat daarbij een duidelijke kniplijn te zien is. Ook kan de vach top plaatsen waar het erg vol is, worden uitgedund.

Voorbeelden van effileervachten: Engelse Cocker Spaniël, Golden Retriever, Cavalier King Charles Spaniël.


Borstelen

Onderhouden en klitvrij houden van de vacht, voornamelijk bij de langharige rassen. Als u het het moeilijk vindt om zelf uw hond goed te kammen of te borstelen, kan uw hond ook alleen voor een borstelbeurt langskomen.


Wassen en föhnen

Natuurlijk kan uw hond ook langskomen om gewassen te worden, uiteraard worden ze hierna droog geföhnd. Ook voor kortharige honden, die in principe niet naar de trimmer hoeven, kan een wasbeurt wel eens helpen, bijvoorbeeld bij erg verharende honden.Hoe vaak moet uw hond naar de trimsalon?

Ook hier geldt weer dat het per hond verschilt, maar om u een idee te geven:


Poedelvachten: 4-8 maal per jaar

Ruwharige vachten: 2-4 maal per jaar

Spaniëlvachten: 4-6 maal per jaar


Als honden gecastreerd en gesteriliseerd zijn, verandert de vacht. De haarcyclus kan veranderen en er ontstaat vaak een dikkere en vollere vacht. Zij zullen dus wat vaker naar de trimsalon moeten.
© Nicole Verhaar 2019